Cluster-Dextrin™: co to je a proč to je dobrý?

Cluster-Dextrin™: co to je a proč to je dobrý?

Když jsme v průběhu loňského roku řešili receptury a ingredience, poprvé jsem slyšel o látce Cluster-Dextrin™ a bylo mi řečeno, že to je nejlepší sacharid na trhu, ideální pro vytrvalostní sportovce. Nedalo mi to, začal jsem hledat více informací, testoval jsem jej a teď můžu s klidným svědomím říct, že vše co je o Cluster-Dextrin™ napsáno je pravda.

Co to tedy je?

Je to vysoce rozvětvený cyklický dextrin, super sacharid s vysokou hustotou a nízkou osmolalitou. Co to ale znamená pro vytrvalostní sportovce? 

1) Má bezkonkurenční výhody, které jsou podložené daty

Vědecké studie prokázaly, že překonává tradiční sacharidy, jako je maltodextrin a glukóza. 

a) studie Furuyashiki et al. (2014) prokázala, že sportovci konzumující Cluster-dextrin zaznamenali výrazně nižší míru vnímané námahy ve srovnání s těmi, kteří používali maltodextrin. To znamená, že můžete vyvinout větší úsilí a zároveň se cítit méně unavení.

b) studie Shiraki et al. (2015) prokázala, že plavci, kteří užívali Cluster-Dextrin™ namísto glukózy, nebo čisté vody oddálili o 70% čas do vyčerpání. V překladu to znamená podstatně vyšší navýšní vytrvalostní kapacity.

c) v klinické studii o Cluster-Dextrin™ provedené na lidech v roce 2013 se ukázalo, že při cyklistickém výkonu dosáhla skupina, která užívala 15 gramů Cluster-Dextrin™, lepších výsledků než skupina, která užívala stejné množství maltodextrinu.

d) studie Suzuki at al (2014) zjistila, že triatlonisté, kteří před závodem konzumovali Cluster-Dextrin™ , měli sníženou reakci stresových hormonů a nižší hladinu cytokinů v moči ve srovnání s těmi, kteří užívali glukózu. To naznačuje, že Cluster-Dextrin™  snižuje zánětlivou reakci na cvičení, což následně vede ke zvýšení výkonnosti a kratší době potřebné na regeneraci.

2) Je šetrný k žaludku

Vytrvalostní závody, nebo těžké tréninky vyžadují vysoký příjem sacharidů, který často vede k potížím s trávicím traktem. Cluster-dextrin™ projde rychle žaludkem, což znamená, že nezpůsobuje prakticky žádné žaludeční potíže, a to ani během těch nejnáročnějších závodů. Zapomeňte na žaludeční obtíže.

3) Podporuje imunitní systém

Intenzivní cvičení může mít dopad na váš imunitní systém, ale bylo prokázáno, že Cluster-dextrin™ tento účinek zmírňuje lépe než jiné sacharidy. Snižuje hladinu stresových hormonů a zánětlivých markerů, čímž vás udržuje zdravější jak během nejtěžších výzev, tak i po nich.

4) Nepřesladíte si pusu

Na rozdíl od přeslazených jednoduchých cukrů má Cluster-dextrin™ jemnou chuť. To snižuje riziko únavy chuťových buněk během dlouhých závodů, což vám umožní udržet konzistentní doplňování sacharidů palivem, když je to nejdůležitější.

5) Má nízký glykemický index

To znamená, že poskytuje stálou energii bez zvýšení hladiny inzulínu. Díky tomu může vaše tělo i nadále efektivně spalovat tuky, což je klíčové pro vytrvalostní výkony.

6) Stabilní, dlouhotrvající energie

Zapomeňte na energetickou horskou dráhu. Cluster-dextrin™ poskytuje konzistentní, pomalé uvolňování   energie, čímž udržuje stabilní hladinu cukru v krvi po celou dobu vašeho závodu. 

Existuje jediný nejlepší zdroj sacharidů pro vytrvalostní sportovce? Ano, a my v ũnbeaten jsme přesvědčeni, že to je Cluster-dextrin™. Žádný sacharid není dobrý pro výkon, pokud je přijímán samostatně, ale pokud existuje jediný zdroj, vsadili bychom na Cluster-dextrin™. V našem sortimentu jej najdete v Hyper Fuel nápoji.

Přihlas se k odběru a získej exkluzivní tipy a nabídky!

Zůstaň v obraze s našimi nejnovějšími produkty, akcemi a sportovními tipy. Přihlas se k našemu newsletteru!